Front Page

Previous Story

Next Story

NIH Record

Work on Bldg. 10 'South Entry' To Begin in August

Next month, NIH will enter the first phase of construction on the new Mark O. Hatfield Clinical Research Center (CRC) with creation of a new main entrance for the current hospital. Because the CRC will occupy part of what is now Center Drive, a "South Entry" to the current building will be constructed, giving the hospital and clinic a new, temporary "front door." The South Entry will be located at what now serves as the rear of the hospital, near the NIH Library and Masur Auditorium.

Architect's model of the new South Entry to Bldg. 10, construction on which is scheduled to begin this summer

Vehicle access to this "entry" will be one way with the entrance from the intersection of South Drive and West Service Drive and exit via the service road fronting Bldg. 29. The exit roadway will run through what is now parking lot 10H. Plans call for a three-lane canopied drop-off area and one additional lane for emergency vehicles. This new entry will be complete with a lobby that offers security and information centers and two large seating areas.

Architect's rendering of the new South Entry

Construction will begin in August and be completed in May 1998. As far as exterior changes, NIH employees will be affected only slightly by this construction:

Exterior Impact

  • Pedestrian traffic to Masur Auditorium from South Campus will be interrupted until the new entrance is completed. However, employees may still use the B1 cafeteria entrance, the stair tower at the west end of Bldg. 10 near the department of transfusion medicine, and the entrance through the MRI wing. With the exception of some temporary sidewalks around the construction area, no other exterior pedestrian impact is anticipated.

  • Vehicle traffic patterns are not expected to be affected by this construction. Movement of construction equipment/vehicles to this project and the Bldg. 50 project nearby may sporadically cause short delays during nonrush hours.

  • The exit road for the new entry will take a portion of parking lot 10H. In an effort to keep the current number of parking spaces, the lot will be resurfaced, restriped and reconfigured. Employees currently using lot 10H will experience some minor phased decommissioning of parking spaces.

Clinical Center employees, visitors, and patients will see various renovation-type construction on interior corridors to allow the new south entrance to link more directly to the ACRF and other major components of the CC.

Interior Impact

  • Extending and enclosing the existing corridor west of Masur Auditorium and adjacent to the library.

  • Adding a new enclosed corridor along the east wall of Masur to handle patient and visitor traffic.

  • Upgrading and relocating existing mechanical systems for the library, Masur, and portions of the Medical Arts and Photography Branch, which is located on B2. These systems, now located on B1 under the auditorium's stage, will move to the top of the new entry.

  • Provide direct access from the new lobby to B1.

During the 9-to-10 month construction period, NIH'ers can expect noise, vibrations, dust and general construction disturbance. However, construction will be coordinated around the Masur and library schedules, with some work scheduled during off hours. All procedures for power shutdowns and noise abatement will be followed.

The way we were: Currently the back entrance to Bldg. 10, this area will be redesigned as a temporary "South Entry" until the new Clinical Research Center is completed. The architects have pledged to save almost all of the trees that give the grounds their pastoral look.

This view of the Clinical Center from parking lot 10H is slated to change in phases, with the resurfacing and reconfiguring of parking spaces beginning early next month.


Up to Top